Omgeving en organisatie

Gerelateerde afbeelding

Omgeving en organisatie
De informatietechnologie IT betreft de toepassing van micro-elektronica en heeft betrekking op de opslag en bewerking van informatie. Informatie kan worden gezien als het bloed van een moderne organisatie. Enkele voorbeelden van producten op het gebied van informatietechnologie zijn: hardware (computers, telefooncentrales enzovoort), software (programmatuur), communicatienetwerken (hieronder worden elektronische netwerken verstaan waarbij mensen door middel van telefoon, fax en/of computers met elkaar kunnen communiceren), werkstations (zoals pc’s) en intelligente chips. De verwachting is dat de prijs-prestatieverhouding van informatietechnologie per jaar met 20 tot 30 procent zal veranderen. Hierdoor wordt het steeds goedkoper om in informatietechnologie te investeren.
De ontwikkelingen in de informatietechnologie zullen de komende jaren van grote invloed zijn op alle organisaties. De belangrijkste gevolgen hiervan zijn de volgende: A De wijze waarop werk wordt verricht zal fundamenteel veranderen Communicatienetwerken worden in toenemende mate geïnstalleerd in organisaties en tussen organisaties en landen. Het gevolg hiervan is dat de factoren ‘afstand en tijd’ sterk kunnen worden gereduceerd.
Krimpende chips Chips worden voortdurend kleiner. Deze miniaturisering volgt al meer dan vijfendertig jaar een exponentiële groei en de verwachting is dat dit nog zeker wel zo’n vijftien jaar zal doorgaan. Deze ontwikkeling heeft een immense industrie uit de grond gestampt. Als je de elektronica-en softwarebedrijven bij flexplek breda elkaar optelt, is er sprake van een sector die groter is dan de autoindustrie. De miniaturisering van de nieuwe elektronica begon in de jaren zestig vaart te krijgen. In 1959 had men ontdekt dat je niet alleen transistoren, maar ook complete elektronische circuits op een flintertje van halfgeleide materialen als silicium en germanium kon persen. Technologen slaagden er vervolgens in om de afzonderlijke elementen steeds kleiner te maken. Daardoor nam het aantal structuren op een chip, en als .& Reclamefoto van lntel Inside gevolg daarvan het geheugen en de rekenkracht, opvallend snel toe. De Amerikaan Gorden Moere (mede-oprichter van het chipbedrijf lntel) had als eerste in 1964 in de gaten dat deze groei exponentieel zou zijn. Hij formuleerde wat later de Wet van Moere zou heten: de hoeveelheid informatie op een stukje silicium verdubbelt elk jaar. Neem de geheugenchip. Aan het eind van de jaren zestig werd de eerste kilochip gemaakt (een chip met duizend bits). Halverwege de jaren tachtig kwam de megachip met een miljoen bits. En nu is alweer de gigachip gelanceerd met een miljard bits.